blue
shape
PÓgina creada el 12-09-2016. Actualitzada el 12-09-2016
 
ca
es
Amunt
ę 2016 N˙ria A˝ˇ. All rights reserved.
Literatura guardons. L'autora de Mollerussa N˙ria A˝ˇ, primera catalana becada a Xangai | Anna SÓez (Lleida)

Per una associaciˇ d'escriptors de la ciutat mÚs poblada de la Xina, on passarÓ dos mesos

N˙ria A˝ˇ (Mollerussa, 1973) va debutar com a novelĚlista fa deu anys amb Els nens de l'Elisa (2006), que havia quedat finalista del Premi Ramon Llull. Des d'aleshores i sense fer gaire soroll, aquesta traductora de l'alemany ha constru´t una s˛lida carrera literÓria amb tÝtols com L'escriptora morta, N˙vols baixos o La mirada del fill. A punt de donar per acabada una biografia sobre Salka Viertel -vegeu el desglossament- la lleidatana ha estat becada per l'Associaciˇ d'Escriptors de Xangai per passar dos mesos en aquesta ciutat xinesa.
Es concedeixen anualment entre cinc i vuit beques de residŔncia perquŔ autors de tot el mˇn coneguin de primera mÓ els contrastos de la ciutat mÚs poblada de la Xina. "Normalment escullen autors amb obres tradu´des a l'anglŔs o altres llengŘes majoritÓries, per˛ per a la meva sorpresa m'han donat la beca. Sˇc la primera catalana que la rep i fins aquest any no l'havia guanyat cap autor espanyol", diu. No es tracta de fer turisme, sinˇ d'amarar-se de cultura xinesa "des de dins".
N˙ria A˝ˇ explica que no tÚ el compromÝs d'escriure sobre Xangai, "per˛ si posen un artista en un mˇn de contrastos existencials, segur que alguna cosa es reflectirÓ en la seva obra".
El 31 d'agost vola cap a la ciutat asiÓtica, i no tornarÓ fins a l'1 de novembre. "SÚ que m'espera, d'entrada, un aeroport ˙nic al mˇn que no deixa indiferent", avanša.
ViurÓ en un apartament ubicat al centre que li permetrÓ veure de primera mÓ com dialoguen en un mateix espai urbÓ, una illa de sofisticats gratacels, amb barris de persones sense recursos.

Segona beca internacional

Aquest mateix any, la lleidatana havia rebut una altra beca internacional de residŔncia per a escriptors de l'associaciˇ cultural Nuoren Voiman Liitto, de FinlÓndia. "Va ser un mes molt intens en el que em vaig dedicar a traduir al castellÓ la meva novelĚla N˙vols baixos." L'experiŔncia li va semblar molt enriquidora. "Vaig treballar molt, perquŔ era ple hivern i hi havia molt poques hores de llum solar." Confia que Xangai tambÚ sigui productiu.
N˙ria A˝ˇ tambÚ participarÓ a la Xina en taules rodones i ponŔncies sobre la llengua nativa en un paÝs estranger. "SerÓ interessant debatre sobre aquesta temÓtica sent tan lluny de casa i sense conŔixer l'idioma xinŔs", reconeix.

Ultima una biografia sobre la guionista Salka Viertel

L'escriptora lleidatana s'emportarÓ deures a Xangai. EstÓ en fase de correcciˇ d'una biografia sobre l'actriu i guionista Salka Viertel. "Em va semblar interessant acabar-la a la Xina." Era jueva i va haver d'exiliar-se als Estats Units quan Hitler va arribar al poder. "Ja era una dona adulta quan va aprendre a parlar en anglŔs." La barrera idiomÓtica i l'edat li van impedir seguir endavant amb la seva carrera com a intŔrpret, per˛ es va convertir en guionista i va escriure, sobretot, papers per a Greta Garbo. Per˛ a mÚs era la salonniŔre mÚs coneguda de la Costa Oest. Una dona culta i intelĚligent que acollia a casa seva autors com Thomas Mann o Bertolt Brecht. "Va aconseguir unir els dos continents, donar pau i pÓtria a qui no en tenia", resumeix l'escriptora i traductora.
Free Web Counter
Website Hit Counter
Deutsch
Polski
Italiano
Franšais
English
  • Interview with Catalan author N˙ria A˝ˇ
  • Review of short story Presage about domestic violence
  • NovitÓ editoriali LA SCRITTRICE MORTA di N˙ria A˝ˇ finalmente in italiano
Other languages

Web de l'escriptora N˙ria A˝ˇ

Entrevistes | L'autora de Mollerussa N˙ria A˝ˇ, primera catalana becada a Xangai | Anna SÓez (Lleida)

  • Charla en el Instituto Cervantes de China
books
Segre Ě Dissabte, 20 d'agost del 2016 | Veure retall de premsa
portuguŕs
Chinese
Suomi
Shop online